Dry needling

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie in Nederland. Deze therapievorm is afkomstig uit Canada waar het al jaren wordt toegepast binnen de fysiotherapie. Het doel van deze behandelvorm is om spieren snel en langdurig te laten ontspannen waardoor klachten verdwijnen. Bij dry needling brengt uw fysiotherapeut een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald in uw spieren aan. Hierdoor wordt kortdurend de spier geprikkeld waardoor deze ontspant. De fysiotherapeut spuit geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energiebanen in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal maar één naald gebruikt. Dry needling heeft geen effect op de energie in uw lichaam, maar werkt op specifieke punten; de spierknopen ofwel zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Dry needling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Bij langdurige klachten behandelt uw fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. 

Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘krampgevoel’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om het bereikte effect te maximaliseren.

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol:
• Pijn of stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
• Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
• Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
• Pijnontwijkend gedrag waardoor u anders gaat bewegen
• Hoofdpijnklachten
• Tintelingen in arm en/of been, hoofdpijn, duizeligheid

Afhankelijk van de duur van de klacht en de mate van aanwezige triggerpoints varieert de frequentie tussen de 3 en 5 behandelingen. Dry needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt daarom ook volledig vergoed door de zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Binnen onze praktijk heeft Jelle Meijs zich gespecialiseerd in dry needling.