Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of, en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Soms vult de manueel therapeut de behandeling aan met manipulaties (ook wel ‘kraken’ genoemd).
De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Hierbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Manuele therapie kan bij een breed scala aan klachten ingezet worden. Binnen onze praktijk zijn we gespecialiseerd in hoofdpijn en voetklachten, maar u kunt ook terecht voor bijvoorbeeld nek- en schouderklachten al dan niet met uitstraling naar de armen, rugklachten, duizeligheid bij het bewegen van de nek, kaakklachten en heupklachten.